Bacteriële Vaginose


In de vagina zijn de goede bacteriën de melkzuur producerende lactobacillen, die de meeste schadelijke bacteriën (de coccen) en andere ongewenste micro-organismen in bedwang houden. Verstoring van het evenwicht wordt vaak opgemerkt door een verandering in de afscheiding. Meest bekend is de overgroei van de coccen. ook wel Bacteriële Vaginose (BV) genoemd, dat vergezeld gaat met een naar vis ruikende afscheiding, veroorzaakt doorde stoffen die door deze bacteriën geproduceerd worden.

Candidiasis: schimmelinfectie


Candidiasis is een vaginale infectie met de schimmel candida albicans. Deze schimmel komt voor in de darmen, mond, huid en ook in de vagina. Onder bepaalde omstandigheden kan deze schimmel zich zeer snel ontwikkelen, het weefsel binnendringen en een infectie veroorzaken. Van alle vrouwen die een huisarts bezoeken vanwege een vaginale infectie heeft 37% Candidiasis. De klachten beginnen in het algemeen met overmatige afscheiding en jeuk in het genetale (bij de geslachtsorganen) gebied. De afscheiding is korrelig en lijkt op kwark. Zwelling, roodheid, pijnlijke sex, irritatie van de schaamlippen, en pijn bij het plassen zijn de meest voorkomende symptomen.

Schimmelinfecties ontstaan vaak als de celwanden van de vagina veel suiker bevatten. Dit is het geval in de tweede helft van de menstruatiecyclus, gedurende zwangerschap en bij het gebruik van de anti-conceptie pil. Vrouwen met diabetes zijn vatbaarder voor infecties met Candida. Candida gedijt goed in een gezonde zure vagina en dit is makkelijk te begrijpen aangezien de lactobacillen ook de suiker in de celwanden nodig hebben om zich te voeden. De infectie met Candida is vaak “eenvoudig te behandelen, maar soms moeilijk te genezen”. Het is beter te voorkomen dan te genezen. Het is belangrijk om te weten waardoor je vatbaar bent voor Candida. Algehele weerstand (zowel fysiek als mentaal), hormoonbalans, suiker consumptie en allergieën hebben allemaal effect op het optreden van Candida. Door het gebruik van een vaginale douche kunnen vele ongewenste schimmelcellen worden verwijderd. Het gebruik van Multi-Gyn FloraPlus verlicht de symptomen van jeuk en pijn snel en behandelt en voorkomt de vaginale schimmel problemen. Bij aanhoudende klachten dient altijd contact opgenomen te worden met de huisarts of de gynaecoloog.

Als je frequent last hebt van infecties met Candida (Candidiasis) en een zwak afweersysteem hebt tegen deze schimmel, raadpleeg dan een arts. Partners zullen ook behandeld moeten worden omdat aangetoond is dat zij een bron kunnen zijn van de schimmel infectie. 

Fluor vaginalis: overmatige afscheiding


Overmatige afscheiding wordt vaak veroorzaakt door een verstoring in de balans van het vaginaal mlieu, dus bij een irritatie van de vagina. Overmatige afscheiding kan veroorzaakt worden door bacteriën, schimmels, parasieten en virussen, maar ook bijvoorbeeld te strak zittende broeken, synthetisch ondergoed. Om te voorkomen dat een echte infectie zich kan ontwikkelen zal er extra vaginale hygiëne moeten plaatsvinden. Dit betekent: niet wassen met zeep, maar met handwarm en aangezuurd water. 
Het gebruik van een vaginale douche kan ook helpen. Vaak gaat overmatige afscheiding gepaard met jeuk, pijn (ook bij de sex), branderigheid en geïrriteerde schaamlippen. 

Pruritis Vulvae: jeuk


Dit is het hebben van jeuk aan de schaamlippen.Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals allergieën (bv synthetisch ondergoed, zeep, rubber van condooms, sprays, medicatie), infecties, irritaties (bv te strak zittende broeken, handdoeken, ruw toiletpapier, niet frequent genoeg vervangen van maandverband etc). Het is belangrijk om na te gaan welke factor de oorzaak is van de klachten en deze dan te vermijden. Tegen de jeuk kan Multi-Gyn Actigel gebruikt worden.

Vulvitis and Vaginitis


Dit zijn infecties aan de vulva (gebied rondom de schaamlippen) en de vagina. De infecties treden op als er schadelijke micro-organismen aanwezig zijn en de kans krijgen te groeien. Dit kan het geval zijn in situaties met een verzwakte algemene weerstand en bij de aanwezigheid van sexueel overdraagbare micro-organismen. De gebruikelijke klachten zijn pijn (ook gedurende de sex), branderigheid, jeuk, schraalheid en roodheid. Overmatige afscheiding is ook aanwezig, ziet er vaak niet normaal uit en heeft een onaangename geur. Ook hier is extra vaginale hygiëne van groot belang. Het advies is om een Multi-Gyn ActiGel zowel inwendig als uitwendig toe te passen. 

Note: In alle gevallen, indien men twijfelt en/of de klachten zijn na 2 weken met de genomen maatregelen van extra vaginale hygiëne en het toepassen van Multi-Gyn producten nog niet verdwenen dan moet men ten alle tijde een dokter bezoeken voor een uitgebreid onderzoek en een uitstrijkje.