Voordelen van een warm bad

Published : 14-03-2018 12:00:00
Categorie: Gezondheidsnieuws

Dat het nemen van een warm bad ontspannend werkt, weten we allemaal wel. Maar zijn er nog meer voordelen aan het heet badderen? Onderzoekers aan de Loughborough University onderzochten dit en concluderen dat het goed is voor je gezondheid.

Het onderzoek

Het doel van het onderzoek was om te kijken welk effect een warm bad heeft op de bloedsuikerspiegel. Dit is een indicator voor de fitheid van de stofwisseling. Daarnaast werd er gekeken naar het aantal verbrande calorieën. Voor het onderzoek moesten 14 mannen of een uur lang in een heet bad van 40 graden liggen of een uur lang fietsen. Bij beide activiteiten was de lichaamstemperatuur van de mannen gestegen met 1 graad.

Bloedsuikerspiegel en calorieën

Na de activiteiten werden ook de bloedsuikerspiegel en het aantal verbrande calorieën gemeten. De volgende resultaten zijn waargenomen:

  • Bloedsuikerspiegel: na het nemen van een warm bad was de piek in de bloedsuikerspiegel 10% lager in vergelijking met de bloedsuikerspiegel van de mannen die hadden gefietst.
  • Calorieverbranding: de mannen die fietsten verbrandden meer calorieën dan de mannen die een heet bad hadden genomen. In een uur lang badderen, werden 140 calorieën verbrand. Dat is te vergelijken met een stevige wandeling van een halfuur.

Eerder onderzoek

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar (gezondheids)voordelen van het passief verwarmen. Wel is er in 2015 in Finland onderzocht wat de invloed is van saunabezoek op de gezondheid. Uit dat onderzoek kan voorzichtig worden aangenomen dat een regelmatig bezoekje aan de sauna zorgt voor een verbetering in het cardiovasculair systeem (hart en bloedvaten). In 2016 deden onderzoekers van de Universiteit van Oregon een onderzoek naar de effecten van warm badderen. Zij kwamen met dezelfde conclusie als het onderzoek in Finland.

Af en toe in een warm bad

Het lijkt er dus op dat af en toe een warm bad nemen niet alleen goed is voor de ontspanning, maar ook voor je gezondheid. Ongetwijfeld wordt er de komende jaren meer onderzoek gedaan naar het effect van warm badderen.

Bron: https://www.metronieuws.nl/fitgezond/2017/11/warm-bad-net-zo-effectief-als-sporten

Deel dit bericht