Koffie mogelijk levensverlengend

Published : 01-09-2018 12:00:00
Categorie: Gezondheidsnieuws

 

Uit recent onderzoek blijkt dat het drinken van koffie levensverlengend kan werken. En dat blijkt zelfs te gelden voor mensen die elke dag minstens acht koppen koffie drinken.

Uit het onderzoek dat verricht werd onder ongeveer een half miljoen Britse volwassenen, bleek dat koffiedrinkers over een periode van 10 jaar een lager sterfterisico hadden vergeleken met mensen die geen koffie dronken. Deze eerste grootschalige studie onderschrijft de gunstige effecten van koffie op de gezondheid. De schijnbare levensduurverlenging trad op bij alle soorten koffie van instant (oploskoffie) tot gemalen- en cafeïnevrije koffie. Zelfs mensen die koffie langzaam afbreken en uitscheiden profiteren ervan.

Uit eerder onderzoek bleek al dat koffie meerdere gezondheidsvoordelen heeft. Koffie, ongeveer drie koppen per dag, bevordert in zijn algemeenheid een ziektevrij leven. Daarnaast verlaagt koffie het risico op levercirrose, diabetes, hart-en vaatziekten en waarschijnlijk andere chronische aandoeningen. Bovendien zou deze universele drank ook goed zijn voor de darmflora.

Geruststelling voor koffiedrinkers

Bij de koffiedrinkers, vergeleken met de geheelonthouders, nam het overlijdensrisico af met 10 tot 15 procent. De verschillen over de hoeveelheden koffie en genetische variaties betreffende de metabole omzetting van koffie, waren minimaal. De resultaten geven niet aan dat koffie een elixer is voor de eeuwige jeugd of dat geheelonthouders opeens koffie moeten gaan drinken. Maar duidelijk is dat deze studie wederom bevestigt dat koffie goed is. Bovendien hoeven frequente  koffiedrinkers zich geen zorgen te maken als het gaat om mogelijk schadelijke effecten van koffie.

Complex mengsel

Het grootschalige onderzoek is gepubliceerd in het wetenschapsblad JAMA Internal Medicine. Op dit moment is het onduidelijk hoe koffiedrinken de levensduur beïnvloedt. Koffie is een complex mengsel van meer dan 1000 verschillende stoffen waaronder anti-oxidanten die beschermen tegen celschade. Ander onderzoek suggereert dat koffie ontstekingsprocessen vermindert en de insulinegevoeligheid in het lichaam verbetert met daardoor minder kans op diabetes. Het verklaren van de potentieel levensverlengende effecten van koffie wordt onderzocht in vervolgonderzoek.

Grootschalig en langdurig

Aanvankelijk werden ten behoeve van het onderzoek 9 miljoen Britten uitgenodigd. Daarvan bleven bijna 500 duizend (498.134) deelnemers over die bereid waren deel te nemen aan het onderzoek. De onderzoeksgroep betrof volwassen mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie van 40 tot 69 jaar. De relatief lage participatiegraad sluit niet uit dat de onderzoekspopulatie mogelijk gezonder is dan rest van de Britse bevolking. De deelnemers vulden vragenlijsten in over dagelijkse koffieconsumptie, lichaamsbeweging en andere gewoonten. Ook ondergingen de deelnemers een algemeen lichamelijk onderzoek en werden bloedmonsters genomen. De meeste deelnemers waren koffiedrinkers. Bijna een derde (154.000) dronk dagelijks twee tot drie koppen koffie per dag en 10.000 mensen consumeerden dagelijks minstens acht koppen koffie.

Trage afbrekers van koffie profiteren ook

Bekend is dat cafeïne, één van de vele bestanddelen in koffie, kortstondige bloeddrukstijgingen kan veroorzaken. Dit treedt vooral op bij mensen met een bepaalde genetisch variatie waarbij cafeïne langzaam wordt omgezet en afgebroken. Tegelijkertijd hadden Britse koffiedrinkers geen verhoogd sterfterisico op grond van hart- en bloeddrukgerelateerde aandoeningen, vergeleken met de geheelonthouders. Bij het analyseren van de verkregen gegevens en het combineren van alle doodsoorzaken bleek zelfs dat langzame cafeïnemetaboliseerders een oppepper kregen als het gaat om ziektevrij en lang leven.

Net als in eerder onderzoek bleken koffiedrinkers vergeleken met geheelonthouders geneigd te zijn om ook alcohol te drinken en/of te roken. Hier hebben de onderzoekers uiteraard rekening mee gehouden en dus voor gecorrigeerd. Het onderzoek heeft geen rekening gehouden met de hoeveelheid suiker en room die eventueel toegvoegd wordt in het kopje koffie. Een toef slagroom in de koffie en een eetlepel suiker erin is natuurlijk niet gezond, zeggen de onderzoekers.

 

Bronnen

https://medicalxpress.com/news/2018-07-fresh-grounds-coffee-boost-longevity.html
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2686145
https://www.bonusan.com/nl/nieuws/vijf-voor-je-lijf-koffie/ 
www.bonusan.nl

Deel dit bericht