Feiten en fabels over de jouw intieme verzorgingJe vagina verzorgen? Zo doe je d

Published : 26-08-2018 12:00:00
Categorie: Gezondheidsnieuws

1. Je vagina ruikt naar bloemetjes

Iedereen weet toch vrouwen van onderen naar roosjes ruiken? Daar kunnen de meeste wasverzachters nog een puntje aan kunnen zuigen, toch? Ja daaaag! Dit is de fabel der fabels die helaas op de ene of andere manier toch in sommige hoofden terecht is gekomen. Zo zou je als vrouw zomaar het idee krijgen dat je vagina geen enkel geurtje mag hebben. En als je toch wat ruikt, dan zou je uit schaamte niet weten hoe snel je die geur moet verbloemen. Weg met die onzin! Je vagina ruikt naar.... precies: vagina. En die geur is bij een gezonde vagina helemaal niet onaangenaam. Het is gewoon volledig normaal dat je vagina iets ruikt. En als je bijvoorbeeld gesport hebt wat meer, dankzij alle zweetkliertjes die zich in dat gebied bevinden. Maar er zijn uitzonderingen. Als je een sterke, visachtige geur waarneemt en ook je afscheiding dun en waterig is, dan is de kans aanwezig dat je een bacteriële vaginose te pakken hebt. Dat betekent dat ongunstige bacteriën die overhand hebben genomen en een infectie hebben veroorzaakt.

2. PH neutrale zeep is geschikt voor je vagina

Dit is een fabel en gaan veel vrouwen nogal eens de mist mee in, want een PH-waarde die heeft je vagina toch ook? Dan is PH-neutraal perfect zou je denken. Maar PH neutraal is voor de vagina niet zo neutraal als het lijkt. De term PH-neutraal geeft namelijk aan dat de PH-waarde of zuurwaarde van de zeep aansluit op die van je huid en die zuurwaarde ligt rond de 5 of 6. De zuurgraad van je vagina is een stuk lager en dat moet ook, want in een licht zure omgeving vinden slechte bacteriën en schimmels het niet fijn vertoeven. Door het gebruik van een PH-neutrale zeep kun je de zuurgraad van je vagina verstoren en dit kan een schimmelinfectie of bacteriële vaginose veroorzaken.

3. Alleen met water wassen is voldoende

De meeste dingen in het leven zijn ingewikkeld genoeg, maar de verzorging van je vagina is dat gelukkig niet! Want het is een driedubbel dwars feit dat het wassen met wat lauwwarm water prima voldoet om je lady parts mee schoon te houden, de rest doet je vagina gewoon zelf. Natuurlijk mag je wel iets extra's gebruiken als je dat wil, maar het hoeft niet. Let er op als je wel zeepproducten voor je vagina wilt gebruiken, die zijn afgesteld op het vaginale milieu zoals de Femiwash van Multi-Gyn.

4. Afscheiding is normaal en gezond

Dit is een voldongen feit, afscheiding is heel normaal en sterker nog gezond. Die afscheiding zorgt er namelijk voor dat dode huidcellen en onschadelijke bacteriën je lichaam kunnen verlaten. Ook houdt die afscheiding de slijmvliezen van je vagina goed vochtig, zodat je vaginawanden tijdens het lopen of fietsen soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Hoeveel afscheiding je hebt verschilt per persoon en waar je zit in je cyclus maar gemiddeld is zo'n theelepel per dag. Over het algemeens is afscheiding kleurloos of wat wittig en heeft het geen geur of misschien heel licht zurig. Is je afscheiding anders dan normaal? Bijvoorbeeld vlokkerig en wit en heb je ook last van jeuk en branderigheid? Dan kan het zijn dat je een schimmelinfectie hebt.

5. Het is goed om te slapen zonder ondergoed

Dit is een feit, overdag zit je vagina behoorlijk opgesloten in strakke broeken en synthetische slipjes en panty's. Dat geeft een broei effect wat nou net niet ideaal is voor je vaginale flora. Ongunstige bacteriën zijn dol op warme en vochtige omstandigheden. Af en toe lekker luchten is dus het devies en daarom is slapen zonder ondergoed een goed idee. Wil je liever toch wat aan? Katoenen broekjes zijn ook ideaal en laten goed lucht door.

Bron: avogel.nl, geschreven door Hetty Crèvecoeur 

Deel dit bericht